Behandeling

Een Shiatsu behandeling duurt ongeveer een uur ( bij kinderen kan dit minder lang zijn). Origineel wordt een shiatsubehandeling op een futon (Japanse katoenen matras) gegeven, maar voor het comfort voor de klant en ook voor mezelf, geef ik sinds een tijdje de behandeling op een brede massagetafel. Voor klanten die moeilijkheden hebben om te liggen, bestaat er ook de mogelijkheid om een behandeling in zit (op een stoel of in een rolstoel) te geven (gelieve mij hiervan te verwittigen bij het maken van een afspraak).

 

Shiatsu wordt over de kleding heen gegeven, je hoeft je kledij dus niet uit te trekken. Het is aan te raden om gemakkelijke losse kledij te dragen (liefst van katoen, bv geen jeans).

 

De eerste behandeling begint met een uitgebreid gesprek over jezelf, jouw leven, jouw leefgewoonten, jouw medische achtergrond en de klacht die je hebt. Alle informatie die tijdens het gesprek aan bod komt wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

 

De besproken informatie wordt dan afgetoetst aan de hand van verschillende diagnosetechnieken (zie hieronder) en dan kan de behandeling van start gaan. Bij een eerste afspraak zal er dus veel informatie verzameld worden en zal de behandeling zelf minder lang duren, vanaf de tweede afspraak wordt er nog kort geïnformeerd naar de huidige situatie en neemt de behandeling bijna het ganse uur in beslag.

 

Na afloop van elke sessie wordt jouw reactie op de behandeling besproken. Er kunnen op dat moment ook nog tips meegegeven worden (bv korte oefeningen die kunnen helpen bij een bepaalde klacht, voedingstips, ...).

 

Het staat van tevoren niet vast hoeveel behandelingen je zal nodig hebben om een bepaald probleem op te lossen. Dat is afhankelijk van hoe lang de klacht al aansleept en hoe je lichaam en geest reageren op de Shiatsu behandeling.

Om een diagnose te stellen, beschikken we in Shiatsu over verschillende diagnosetechnieken:

 

• Gezichtsdiagnose: de conditie van onze organen toont zich op bepaalde plaatsen
   in het gezicht

• Diagnose op basis van de houding van de klant

• Hara-diagnose: door het voelen van bepaalde zones op de buik

• Bo en Yu-punten: door het voelen van bepaalde punten op de rug/buik

• ...

 

De diagnosetechnieken die gebaseerd zijn op het “voelen” van het lichaam en de Ki zijn de belangrijkste diagnosebronnen. Ze zorgen ervoor dat de diagnose tijdens de behandeling kan bijgestuurd worden aangezien de energie in ons lichaam steeds verandert. Op deze manier lopen diagnosticeren en behandelen door elkaar en wordt de diagnose geen “statisch” gegeven.